THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, April 29, 2010

♥ He is my hero ♥

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
There's a hero
If you look inside your heart
You don't have to be afraid
Of what you are

There's an answer
If you reach into your soul
And the sorrow that you know
Will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

It's a long road
And you face the world alone
No one reaches out a hand
For you to hold

You can find love
If you search within yourself
And the emptiness you felt
Will disappear

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you finally see the truth
That a hero lies in you

Oh ho, Lord knows
Dreams are hard to follow
But don't let anyone
Tear them away

Hold on
There will be tomorrow
In time, you find the way

Then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you finally see the truth
That a hero lies in you



Hero when he was a teenager.




He loves to read book =D



and introduce to all, this is MY HERO...MY BABA.. :)


I still remember, when my sis and i was a young little girl Baba teach us to be independent. Baba ajar anak-anak dia supaya tak bergantung hidup kat orang lain. Selagi kita bergantung harapan pada orang lain, hidup takkan maju, said baba. Baba menaruh harapan yang tinggi to my sis and i since kiteorg anak sulung dalam family. Segala tindak tanduk nak kena jaga sebab banyak follower tuh..(maksudnya adik-adik) :)

Masa kecik-kecik, setiap malam baba selalu ajak saya dan adik-adik solat jemaah. Lepas solat baba akan ceritakan kisah para nabi. saya memang banyak soal. saya masih ingat lagi soalan yang saya tanya kat baba. Masa tu baba bagitau kalau kita banyakkan berzikir, nanti masa kat dalam syurga, banyak pokok buah akan tumbuh di sepanjang sungai..wah...saya apa lagi..terus imagine....saya tanya kat baba.."dekat syurga buah ape yang ada?"..baba jawab mana-mana buah yang kita inginkan kita akan dapat..then saya tanya lagi, "apa2 buah pun boleh mintak ke? kalau buah durian??"...baba jawab lagi, "bukan setakat buah je tapi apa2 keinginan pun akan dimakbulkan"...wah..masa tu hati memang berbunga-bunga......dah imagine dah tengah makan buah durian, rambutan, tembikai....sememangnya saya memang penggemar buah-buahan..! haha....saya rindu saat-saat tu..... :)


I really inspired by him....He was a soft spoken person. tak pernah nak marah kiteorang adik beradik tanpa sebab. Banyak orang takutkan baba sebab ingatkan baba ni garang orangnya tapi actualy tak. Baba cuma tegas dalam mendidik anak-anaknya. Memang tegas taw! jgn maen-maen.. hehe..masih ingat lagi masa zaman kanak-kanak dulu, baba pantang kalau hari sabtu ahad kiteorg bangun lewat. Penat je sekolah 5 hari. Ingatkan boleh bangun lewat hari minggu tapi jangan harapla..One day tu, saya dengan kakak memang saje nak bangun lewat. Dah tengah hari pun. Berkali-kali baba panggil tapi masih buat dek je. Masih nak bergoleng-goleng atas katil lagi. Pastu baba datang bawak bekas berisi air kat tangan. Masa tu memang tak sedar apa-apa pun. Tengah syok bermimpi tiba-tiba rasa tilam basah..huh..kena percik dengan air rupanya..tapi saya masih jugak tak nak bangun. Memang liat betol. Baba ape lagi, terus siramkan air tu. Saya dengan kakak terkejut giler.. and terus bangun. Buat-buat tengah mengemas katil la konon sambil mendengar bebelan dari baba..Baba kate kesian mak dekat dapur takde org nak tolong...ye tak ye juga kan? kesian mak.....pastu baba terus keluar dari bilik. saya dan kakak ape lagi...nk sambung misi tidur balik..haha..! Tapi nak tidur macam mane......?? :( katil dah habis basah..nak tak nak saya dan kakak terpaksa angkat tilam yang berat tu and pergi jemur kat luar.....selepas daripada kejadian, kiteorg dah tak berani nak bangun lewat lagi dah. Dengar je suara baba panggil terus bangun. Trauma lorh! tak nak lagi dah angkat tilam tu......hoho...moral of the story, ape je yang orang tua kita lakukan tu adalah untuk kebaikan kita sendiri.


Lagi satu prinsip yang baba selalu terapkan dalam diri saya dan adik2, life is a learning process..
baba pesan pelajaran sangat penting dalam hidup ...tanpa ilmu, manusia disekeliling mudah sangat nak menipu dan ambil kesempatan. tambah-tambah lagi zaman canggih sekarang ni..penipuan berleluasa.. sebab tu sekarang walaupun baba sibuk dengan urusan kerja, urusan keluarga tapi pelajaran masih tak terabai. masih lagi nak sambung belajar. kalau saya tak bersemangat nak belajar, saya akan fikirkan balik semua tu. takkan saya nak kalah dengan baba kot? walaupun usia dah memamah diri tapi baba masih lagi nak belajar. Mak pernah bagitau saya, malu lorh dengan baba kalau tak habiskan degree. saya iyakan je...nanti saya habiskan..dont wory mak....tapi, sekarang ni dengarnya baba nak ambil master pulak...adoiai...maksudnya saya nak kena amik master jugak la ni?? ok2..saya faham..hoho.. :)


Masa saya darjah 5, baba ajar saya, along and ct naik basikal untuk pergi sekolah. Tak payah nak kena hantar naik kereta lagi kan. Lagipun sekolah tak jauh dari rumah. Untuk memudahkan proses pergi ke sekolah, baba belikan 3 basikal. First time nak naik basikal tu, baba yang tolong guide kan. Sebab tak reti dengan selok belok jalan untuk pergi ke sekolah. Baba pun temanlah kiteorang..eksaited sangat nak pergi sekolah naik basikal. Saya and along masing2 bawak satu basikal. Baba pulak naik dengan ct. Saya memang selalu ketinggalan kat belakang lorh...masa tengah asyik nak kejar dieorang yang kat depan tu, tiba-tiba perasaan saya menjadi sayu. tiba-tiba pulak nak berfeeling...saya memang camtu lorr..kalau ngah fokus kat something, my mind mudah sangat nak wandering kat somewhere else.
Hati saya sebak sebab melihat baba menunggang basikal. Saya tengok ayah orang lain takde pun camni. Kawan-kawan sebaya saya turun sekolah naik kereta. Kalau yang kaya sangat tu siap ade driver lagi yang tolong hantarkan..Baba je yang susah-susah temankan anak-anak die pergi ke sekolah naik basikal. Nampak sangat kesungguhan masa ngah mengayuh basikal tu. Mula-mula saya tak faham kenapa baba nak kiteorang naik basikal. kereta kan ada...tak yah nak menyusahkan diri temankan anak-anak naik basikal..tapi now baru saya faham kenapa. Masih banyak lagi nasib orang yang lebih malang dari saya kan? saya seharusnya bersyukur. Baba nak saya and adik-adik merasai kehidupan susah..supaya diri ini menjadi insan yang bersyukur dalam apa jua keadaan. Terima kasih baba, sebab besarkan kiteorang adik beradik dalam keadaan camni. baba bagitau tak ada benda yang mudah dalam dunia ni. Untuk mendapat sesuatu, kita kena menghadapi pelbagai rintangan dan kesusahan. Itulah yang saya pelajari sepanjang 20tahun saya dilahirkan dalam keluarga ni. :)



Saya sayang baba saya!
=D


4 comments:

Murasaki said...

muka mcm awk aie.... haha... hensem lak2...

aYumie aDeela aQmeL said...

hehe...aceh awak...like hero like heroin ler...

Shazana Adanan said...

seyes touching kot bace post ni...
heheeheheh

aYumie aDeela aQmeL said...

zana: haha..npew plak touching2 ni? =)