THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, August 10, 2010

Saya malas.. ^_^

Kenapa saya malas sangat nak update BLOG??
*
*
*
*
*

sebab

*
*
*
*
*
emm...
*
*
*
*
saya malaas nak menulis..
kot?


^_^

Sunday, May 23, 2010

cooking with NO style at all =D



Salam semua...
JOm cerita pasal makan. Saya suka makan.tapi badan tak juga besar2..semalam, my mom denda saya untuk masak. tu la padahnya sebab malas sangat nak masak. Kebelakangan ni saya memang jarang masuk dapur..hihi...ala.mak denda sebenarnya sebab dia rindu dengan masakan saya...tapi malu nak cakap..i know it mum! As you wish, i will prepare for dinner......teeeheee..^_^

Mak kata saya perlu prepare 3 jenis lauk. Puas saya memerah otak untuk fikir..last2 tu saya masak makanan kegemaran saya! ahahaha....memang lama saya mengidam nak makan umai obor2..tu makanan tradisi sarawak. Memang faveret sangat..second recipe saya nak masak Sotong blackpaper..n last but not least butter prawn! First time wat butter prawn ni tau...biasa order je kat kedai..tak la sedap sangat so nak try buat sendiri lar...



1. Umai obor-obor

Yang ni masakan ala sushi. It is actually masakan tradisi kaum Melanau di Sarawak. Selain obor-obor, resipi ni juga boleh menggunakan udang,ikan dan sotong. Tapi saya lebih suka obor2 sebab rasanya yang 'kriuk-kriuk' apabila digigit..hehe...Untuk mengelakkan bau hanyir, resipi ni menggunakan pelbagai bahan untuk menghilangkan bau itu.




Bahan-bahan

  • obor-obor yang dah dipotong kecil
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci belacan
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji cili api (dihiris)
  • 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
  • 1 sudu makan cuka
  • 5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara.
Pendek kata, bawang putih, bawang merah and halia tu ditumbuk..then gaul je dengan obor-obor tersebut. Air perahan limau and cuka jangan lupa. Air tu digunakan untuk memasakkn obor2 tu..sebab tu penting taw..kalau nak pedas tambah la cili...nice lorh!




2. Sotong masak hitam blackpaper



1kg sotong dipotong kecil

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
3 sudu lada kering yang telah dikisar
2 sudu sos tomato
kicap manis
sos lada hitam
halia
sebatang serai
garam

gula

Cara-cara;

panaskan minyak di dalam kuali. then, tumiskan lada kering yg tlh dikisar. kemudian masukkan bawang besar, bwg putih dan halia yang telah ditumbuk.biarkan sehingga naik bau.letakkan sos tomato, kicap and sos lada hitam..and dont forget letakkan garam, sedikit gula dan perisa tambahan mengikut citarasa.lastly, masukkan sotong and biar sehingga masak..pastu,ready untuk dimakan! =)






3. Butter prawn+ egg floss


Bahan - bahan:
1 kilo udang - dibersih dan dibuang kakinya dan digoreng sehingga masak.
2 biji cili padi - dihiris bulat dan nipis
Sedikit Daun Kari
2 biji cili merah - ditumbuk
2 - 3 biji telur ayam - diambil kuningnya dan dipukul rata
1/4 cawan Susu sejat
Sedikit butter
Garam
Gula

Cara Membuat Egg Floss :
1. Panas butter, then masukkan kuning telur yang telah di pukul tadi.
3. Kacau sehingga rata dan cepat sehingga telur tadi hancur, menjadi halus dan masak keperangan.
4. Lepas masak, angkat and tuskan minyak.

Cara Membuat Butter Prawn.
1. Panaskan butter, masukkan cili padi yang dihiris dan cili merah yang telah ditumbuk. Gaul hingga rata dan layu.
2. Masukkan daun kari, gaul lagi.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Tuangkan susu sejat dan kacau sehingga pekat.
5. Pastu, masukkan udang yang telah digoreng dan gaul hingga sebati.
6. Lastly, tabur egg floss di atas udang!

TAdaaaa....akhirnya saya berjaya menyediakan 3 jenis masakan dalam masa 4 jam untuk family. Walaupun butter prawn tu agak hangus tapi habis, licin semuanya dimakan..tapi hidangan ni x balance sebab tak ada sayur....

p/s: cooking is fun if we know how to enjoy it!



Thats all from me..camat mencuba taw!
papai...^_^




Friday, May 21, 2010

suke2..=)

“Love comes to those who still hope even though they’ve been disappointed, to those who still believe even though they’ve been betrayed, to those who still love even though they’ve been hurt before.”
^_^

Thursday, May 6, 2010

Nine words that women always use (men need to know all this) ^_^


1) Fine

This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

2) Five Minutes

If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

3) Nothing

This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

4) Go Ahead

This is a dare, not permission. Don’t Do It!

5) Loud Sigh

This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot

and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)

6) That’s Okay

This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That’s okay means she wants to think long and hard before

deciding how and when you will pay for your mistake.

7) Thanks

A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you’re welcome. (I want to add in a clause here – This is true, unless she says ‘Thanks a lot’ – that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say ‘you’re welcome’ . that will bring on a ‘whatever’).

8 ) Whatever

Is a woman’s way of saying F– YOU!

9) Don’t worry about it, I got it

Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This

will later result in a man asking ‘What’s wrong?’ For the woman’s response refer to #3.



p/s: Got all this frOm Mdm Lizana...thnx mdm! ^_^

Thursday, April 29, 2010

♥ He is my hero ♥

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
There's a hero
If you look inside your heart
You don't have to be afraid
Of what you are

There's an answer
If you reach into your soul
And the sorrow that you know
Will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you'll finally see the truth
That a hero lies in you

It's a long road
And you face the world alone
No one reaches out a hand
For you to hold

You can find love
If you search within yourself
And the emptiness you felt
Will disappear

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you finally see the truth
That a hero lies in you

Oh ho, Lord knows
Dreams are hard to follow
But don't let anyone
Tear them away

Hold on
There will be tomorrow
In time, you find the way

Then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you finally see the truth
That a hero lies in you



Hero when he was a teenager.




He loves to read book =D



and introduce to all, this is MY HERO...MY BABA.. :)


I still remember, when my sis and i was a young little girl Baba teach us to be independent. Baba ajar anak-anak dia supaya tak bergantung hidup kat orang lain. Selagi kita bergantung harapan pada orang lain, hidup takkan maju, said baba. Baba menaruh harapan yang tinggi to my sis and i since kiteorg anak sulung dalam family. Segala tindak tanduk nak kena jaga sebab banyak follower tuh..(maksudnya adik-adik) :)

Masa kecik-kecik, setiap malam baba selalu ajak saya dan adik-adik solat jemaah. Lepas solat baba akan ceritakan kisah para nabi. saya memang banyak soal. saya masih ingat lagi soalan yang saya tanya kat baba. Masa tu baba bagitau kalau kita banyakkan berzikir, nanti masa kat dalam syurga, banyak pokok buah akan tumbuh di sepanjang sungai..wah...saya apa lagi..terus imagine....saya tanya kat baba.."dekat syurga buah ape yang ada?"..baba jawab mana-mana buah yang kita inginkan kita akan dapat..then saya tanya lagi, "apa2 buah pun boleh mintak ke? kalau buah durian??"...baba jawab lagi, "bukan setakat buah je tapi apa2 keinginan pun akan dimakbulkan"...wah..masa tu hati memang berbunga-bunga......dah imagine dah tengah makan buah durian, rambutan, tembikai....sememangnya saya memang penggemar buah-buahan..! haha....saya rindu saat-saat tu..... :)


I really inspired by him....He was a soft spoken person. tak pernah nak marah kiteorang adik beradik tanpa sebab. Banyak orang takutkan baba sebab ingatkan baba ni garang orangnya tapi actualy tak. Baba cuma tegas dalam mendidik anak-anaknya. Memang tegas taw! jgn maen-maen.. hehe..masih ingat lagi masa zaman kanak-kanak dulu, baba pantang kalau hari sabtu ahad kiteorg bangun lewat. Penat je sekolah 5 hari. Ingatkan boleh bangun lewat hari minggu tapi jangan harapla..One day tu, saya dengan kakak memang saje nak bangun lewat. Dah tengah hari pun. Berkali-kali baba panggil tapi masih buat dek je. Masih nak bergoleng-goleng atas katil lagi. Pastu baba datang bawak bekas berisi air kat tangan. Masa tu memang tak sedar apa-apa pun. Tengah syok bermimpi tiba-tiba rasa tilam basah..huh..kena percik dengan air rupanya..tapi saya masih jugak tak nak bangun. Memang liat betol. Baba ape lagi, terus siramkan air tu. Saya dengan kakak terkejut giler.. and terus bangun. Buat-buat tengah mengemas katil la konon sambil mendengar bebelan dari baba..Baba kate kesian mak dekat dapur takde org nak tolong...ye tak ye juga kan? kesian mak.....pastu baba terus keluar dari bilik. saya dan kakak ape lagi...nk sambung misi tidur balik..haha..! Tapi nak tidur macam mane......?? :( katil dah habis basah..nak tak nak saya dan kakak terpaksa angkat tilam yang berat tu and pergi jemur kat luar.....selepas daripada kejadian, kiteorg dah tak berani nak bangun lewat lagi dah. Dengar je suara baba panggil terus bangun. Trauma lorh! tak nak lagi dah angkat tilam tu......hoho...moral of the story, ape je yang orang tua kita lakukan tu adalah untuk kebaikan kita sendiri.


Lagi satu prinsip yang baba selalu terapkan dalam diri saya dan adik2, life is a learning process..
baba pesan pelajaran sangat penting dalam hidup ...tanpa ilmu, manusia disekeliling mudah sangat nak menipu dan ambil kesempatan. tambah-tambah lagi zaman canggih sekarang ni..penipuan berleluasa.. sebab tu sekarang walaupun baba sibuk dengan urusan kerja, urusan keluarga tapi pelajaran masih tak terabai. masih lagi nak sambung belajar. kalau saya tak bersemangat nak belajar, saya akan fikirkan balik semua tu. takkan saya nak kalah dengan baba kot? walaupun usia dah memamah diri tapi baba masih lagi nak belajar. Mak pernah bagitau saya, malu lorh dengan baba kalau tak habiskan degree. saya iyakan je...nanti saya habiskan..dont wory mak....tapi, sekarang ni dengarnya baba nak ambil master pulak...adoiai...maksudnya saya nak kena amik master jugak la ni?? ok2..saya faham..hoho.. :)


Masa saya darjah 5, baba ajar saya, along and ct naik basikal untuk pergi sekolah. Tak payah nak kena hantar naik kereta lagi kan. Lagipun sekolah tak jauh dari rumah. Untuk memudahkan proses pergi ke sekolah, baba belikan 3 basikal. First time nak naik basikal tu, baba yang tolong guide kan. Sebab tak reti dengan selok belok jalan untuk pergi ke sekolah. Baba pun temanlah kiteorang..eksaited sangat nak pergi sekolah naik basikal. Saya and along masing2 bawak satu basikal. Baba pulak naik dengan ct. Saya memang selalu ketinggalan kat belakang lorh...masa tengah asyik nak kejar dieorang yang kat depan tu, tiba-tiba perasaan saya menjadi sayu. tiba-tiba pulak nak berfeeling...saya memang camtu lorr..kalau ngah fokus kat something, my mind mudah sangat nak wandering kat somewhere else.
Hati saya sebak sebab melihat baba menunggang basikal. Saya tengok ayah orang lain takde pun camni. Kawan-kawan sebaya saya turun sekolah naik kereta. Kalau yang kaya sangat tu siap ade driver lagi yang tolong hantarkan..Baba je yang susah-susah temankan anak-anak die pergi ke sekolah naik basikal. Nampak sangat kesungguhan masa ngah mengayuh basikal tu. Mula-mula saya tak faham kenapa baba nak kiteorang naik basikal. kereta kan ada...tak yah nak menyusahkan diri temankan anak-anak naik basikal..tapi now baru saya faham kenapa. Masih banyak lagi nasib orang yang lebih malang dari saya kan? saya seharusnya bersyukur. Baba nak saya and adik-adik merasai kehidupan susah..supaya diri ini menjadi insan yang bersyukur dalam apa jua keadaan. Terima kasih baba, sebab besarkan kiteorang adik beradik dalam keadaan camni. baba bagitau tak ada benda yang mudah dalam dunia ni. Untuk mendapat sesuatu, kita kena menghadapi pelbagai rintangan dan kesusahan. Itulah yang saya pelajari sepanjang 20tahun saya dilahirkan dalam keluarga ni. :)



Saya sayang baba saya!
=D


Monday, April 26, 2010

Kenapa mengantuk ni?

Hello and assalamualaikum

Kawan saya selalu complaint pasal dia mengantuk kerap sangat. Kita selalu mengantuk especially lepas makan tengahari kan? Lepas makan je mesti macam ular sawa yang kenyang. Tidur je keje.well, tu memang aktiviti yang paling menyeronokkan. Tapi kadang2 yang x best dalam kelas pun boleh ngantuk.Saya pun selalu menghadapi masalah yang sama.Kalau lepas makan then balik bilik mesti terus tidur. krooh..kroooh.


Kita mudah untuk mengantuk selepas makan sebab masa tu actually waktu untuk mencerna makanan in which tubuh kita ni sebenarnya mengirimkan darah ke sistem pencernaan kerana proses pencernaan ni memerlukan energy. Semakin banyak kita makan, semakin banyakla energy yang diperlukan. Waktu ni la sistem saraf kita ni menyumbangkan sebahagian stok darahnya dan kesan daripada ni sistem saraf akan mengalami kekurangan oksigen..disebabkan kekurangan oksigen ni la kita selalu rasa mengantuk..
Amacam? ada gaya doktor tak?haha
nah, sini ada beberapa tips yang mungkin berguna untuk elakkkan rasa mengantuk ni. tips ni saya jumpa kat blog orang. might be benefited :)


TIPS ELAK MENGANTUK

1. Mesti dapatkan tidur yang cukup no matter what. Atlest 5 jam semalam pun sudah okay - dari jam 12.30 tengah malam hingga 5.30 pagi.

2. Kalau letih sangat sampai dah tak larat nak buka mata tu, tidurlah 30 - 45 minit sebelum waktu Zohor (tidur Qailullah - ini sunah Rasulullah SAW). 1 jam tidur Qailullah menyamai 3 jam tidur malam tau.


3. Always buat movement such as:

a) Buat kerja sambil berdiri or berjalan
b)Tengok benda2 yang kaler hijau pun dapat buat mata jadi segarrr bugar


4. Buat secawan kopi panas yang kaw2.


6. Berwuduk pun boleh segarkan diri..selain tu boleh halau syaitan2 yang buat ngantuk.


7. Baca surat khabar, majalah gossip..confirm x mengantok. haha.


8. Rajin-rajinlah bersenam supaya badan sihat minda pun cerdas.


Makanan yang patut dielakkan!


1. Makan pagi yang berat seperti nasi.
2. Nasi pulut.
3. Makan tengah hari yang berat.



Kalau breakfast, makanan ini adalah yang terbaik :)


1. Bijirin yang mudah hadam dan memberi banyak tenaga macam biskut tiger tu.
2. Fresh orange.
3. Buah-buahan.
4. Air mineral.
5. Susu jangan lupa



Saya dapat tips2 ni dari :http://hajimuhammadzakaria.blogspot.com/2009/01/bagaimana-mengatasi-mengantuk.html

Okay, bye.

Happy reading

♥Khas untuk ibu tershayang ♥




Saya sayang ibu saya... :')
bersempena dgn hari ibu yang bakal tiba...nak buat entri ni just for my mom..
i love u mom...
salah2...we love u mom
(wakil adik2 sekali)



Terima kasih ibu..
sebab melahirkan kami...
anak-anakmu yang comel2 ini..
tanpa ibu, tidak akan duduknya anakmu disini..menulis entri.. :)
Terima kasih ibu..
sebab bersusah payah membesarkan kami
yang memang selalu menyusahkanmu..
siang malam hidupmu hanya untuk kami..
sampaikan tiada waktu utk dirimu sendiri
Terima kasih ibu..
sebab banyak bersabar dengan karenah kami
yang memang selalu menguji kesabaranmu..
tetapi dirimu tetap bersabar..hanya untuk anak-anakmu yang degil ini...
Terima kasih ibu..
sebab memberi anakmu ini tunjuk ajar
dalam mencari identiti dan jati diri..
nasihatmu..bebelanmu..tidak sia-sia..
dan akan sentiasa terpahat dihati..
untuk bekalan anakmu ini dihari nanti..
Terima kasih ibu
diatas segala jasamu
walaupun ku tahu...diri ini takkan mampu untuk membalas semua pengorbananmu
yang telah dirimu curahkan tanpa henti...
diri ini cuma mampu mendoakan untukmu ibu..
diberikan Allah kesihatan yang baik...
dipanjangkan umur...dimurahkan rezeki...
diberikan kebahagiaan hidup didunia dan di akhirat
dan ketenangan hati dan fikiran.
Terima kasih Ya Allah
kerana mengurniakan Ibuku....
kepada kami...

Selamat Hari Ibu!



Sajak diatas specially dedicated  for my beloved mak yang selama ni telah penat lelah membesarkan kami 7 adik beradik.....(7 beradik tuh...banyak tau...)
she is the best, best n superb mumy in this world! i'm so proud of u mom.. ^_^


masa kecik2: muka gengster
.
.
.
.

.
.
.
.

aliah, adib n ain :)
.
.
.
.


last but not least, fikry
the nakal's one



tu gambar masa comot-comot dulu....
masa ngah kusut masai
tapi now, berkat jagaan rapi ibu tercinta..
this is us...
''The power of seven'' :)
chewah..








p/s:Terima kasih ibu untuk segalanya..
we love u.
dari anak-anakmu yang akan selalu nakal...
:')

Sunday, April 25, 2010

-sometimes, i hate love..-


Tired of being in the when am i gonna find love club.
I come close get a dose but it just ain't enough.
Right guy wrong time right time wrong guy.
What's the use? Why even try?
What's the rush
Getting caught up
and then it's over.
Now i'm crushed, and I'm crying and there's no shoulder.
It plays out so different in my dream.
Things ain't always what they seem.
And that's why...

I don't get all excited when somebody brings me flowers.
Ain't gonna be sitting on my phone more than an hour.
It hurts but i still run to it.
Oh I hate love, I hate love..
Scared of what it does to me but i just got to have it.
Been right in my reach but for some reason i can't grab it.
Love keeps hating on me, so I hate love...I hate love.


Don't wanna hear nobody telling me they needing more time.
Questioning, where i been, all up in mine...
New guy old lines, old guy new lies..
Don't know why i even try.
What's the rush...Getting caught up, and then it's over.
Now i'm crushed...and i'm crying, and there's no shoulder.
It plays out so different in my dreams.
Thing ain't always what they seem...

and that's why..
I don't get all excited when somebody brings me flowers.
Ain't gon be sittin on my phone more than an hour.
It hurts but i still run to it.
Oh I hate love, I hate love..
Scared of what it does to me but i just got to have it.
Been right in my reach but for some reason i can't grab it.
Love keeps hating on me, so I hate love...I hate love.


The more that i say it...the less that i mean it.
I just want somebody for me
and the more that i see it
the more that I want it
but i need something that makes me believe
they tell me one day, it will be worth the wait
but i don't want to hurt on the way
so i'm not gonna settle
i know better
so understand what i say

I hate i hate love L.O.V.E i hate

i don't get all excited when somebody brings me flowers
ain't gonna be sitting on my phone more than an hour
it hurts but i still run to it
oh i hate love i hate love..
scared of what it does to me but i just got to have
been right in my face but for some reason i can't grab it
love keeps hatting on me
so i hate love i hate love...




p/s: but my friend told me not to hate love....
so i wont...give chance to myself
thanks awak.. :)

This song is from Jojo!

Thursday, April 22, 2010

Penggemar udang ialah saya :)


Rise and shine everyone..
still thinking nak makan apa untuk lunch nanti?
Dalam fikiran ni just terbayang2
udang masak merah yang sedang menanti kat cafe Raflesia.
Sememangnya saya memang hantu udang =D
banyak2 menu, udang jugak yang menjadi pilihan.
it's yummy
delicious
and sweet
superrbb
n terbaekk.
semuala yang baek2 goes to udang!
yippie



Ni udang goreng tepung atau nama saintifiknya 'Tempura'





Alahai....ni favourite sangat2....udang masak petai
tapi petai tu saya x makan. :)




Bakar pun sodap




Butter prawn memang the best lah.



yang ni saya selalu buat..
udang masak merah or nama fames prawn cook red
heee..:)







okay bye.

*pics taken from Google


Monday, April 19, 2010

final exam


Akhirnya....hari yang ditunggu sudah tiba...hmm..takut..nervous...eksaited....semua ada...
hope everythings gonna be okay.
and to all my friends, gudluck 4 ur final.
buat yg terbaek taw
aja-aja fighting!
:)

Friday, April 16, 2010

tips sihat madam saya bagi.


-tips bersama saya-

1. take a 10-30- minutes walk every day. And while you walk, smile!
*everyday saya buat benda ni..sebab saya terpaksa turun naik tangga yang tinggi mengalahkan Batu Caves untuk pergi ke kelas..x caye? tengok r sendiri... :)
Demi untuk menuntut ilmu, tangga yang tinggi sanggup ku daki..cehh.


Jangan tengok je.
try la naik jugak tangga yang menjadi kebanggaan kami di sini.. :')
bangga ke?


2. Sit silence for at least 10 minutes each day.
haha.ni lagi r saya selalu buat..awal2 pagi kalau dah smpai kelas mesti dok diam je..blurr.penat kot lepas turun naik tangga.kalau lecturer tanya soalan, buat x tau je...buat2 blur.itu memang hobi =P


3. Sleep for 7 hours
Yang ni saya x dapat la nak komen..sebab saya selalu tidur lewat pukul 2 3 pagi...
study la katakan


4. Dream more while you are awake.. :)
ni perkara wajib buat okay?




5. Drink plenty of water..
Lately, cuaca kat Malaysia ni panas..so, minum la air banyak2..


6. Try to make at least 3 people smile each day!





7. Forget issues of the past....!
huhu....I'm trying... :/



8. Forgive everyone for everything.. :)
people make mistakes...saya pun buat mistake jugak.
Tapi saya tak kisah sebab
I know life is a part of learning process
kan kan
dont worry..I had forgive 'you'..





9. Don't hate others.
Life is too short to waste time hating anyone...so, xyahla nak benci2 ni weyh.

10. Eat breakfast like a king, lunch like a princess and dinner like yourself
okay yang ni saya tak buat pun.sebab tak faham nak apa sebenarnya ni.saya naik konpius da. nak king ke, princess o myself??




11. Call your family often..
Disebabkan saya sekarang ni tinggal jauh dari family, so terpaksala call mereka selalu..
always keep them in your mind. Terubat la sikit rindu..
Family first ok? :)


nah, amik la phone ni n call ur family cepat!




12. You don't have to win every argument. Agree to disagree.
Kadang2 tu mengalah la sikit....asyik nak menang je.
Life memang camtu...x semestinya asyik menang je.
sometimes kat atas..n sometimes  kat bawah...
itu normal lorh!



13. Make peace with your past so it won't spoil the present.
Semua orang ada past experience..tipu la kalau bagitau xda...
let bygones be bygones.
to those yang pernah hadir dalam hidup saya....'tengkiu' bebanyak...
sebab...
without this experience..saya takkan tahu apa  erti kehidupan ni sebenarnya....
sebelum ni..
saya cuma tahu yang hidup ni sekadar bangun, makan, pergi sekolah, then tidur balik..
(rutin harian sebelum ni.)
tapi...now...
baru saya faham...
kehidupan ni x semudah bangun, makan, pergi sekolah n  tidur.
semakin kita besar
semakin banyak dugaan
semakin banyak cabaran..
semakin banyak yang kita akan belajar dalam hidup ni.
Saya sedang belajar mengenai kehidupan saya.
Life is a school and you are here to learn.... ^_^
life is a learning process kan?


With all those tips, insyaAllah we will have a better life than before.
and always do the best in our life.
Life is short, remember? =)
make it as great as possible.



Dats all...okay bye!


Saturday, March 20, 2010

Kuda ku berjalan gagah berani....



Rise and shine everyone...pagi sabtu yang indah. Masa untuk relax selepas seminggu menghadap buku and kuiz yang never ending..sampai bila2 pun takkan habis kot?

Bangun je dari tido, terus buka tingkap...matahari dah terpacak atas kepala. Okay enuff with sleeping and hello world! Sedang asyik mengamati panorama puncak alam dari bilik, suddenly saya nampak something kat luar weyh.."KUDA??"
 okay, saya blur..tergamam jap.


saya mimpi ke ni?


err..ada kuda la.

ini mimpikah?
aisehmen.bukan mimpi la.memang kuda la weyh.




yeye.ada kuda.kuda ada.saya mau naek!
whoaa....terkejut roomate saya kat bilik sebelah..haha.Siapala ya punya kuda tu eh? hensem sangat. 
 saya pun dengan muka serabai belum mandi pergi busybody kat bilik sebelah.


Rupa2nya ada pameran kat padang  luar tu..pameran ape ntah saya tak peduli.yang penting kuda dah tunggu saya kat bawah.tunggu apa lagi? masa untuk mandi..weee! naik kuda.yahuuu. macam jakun la.haha






Nama kuda ni alif..haha..serupa dengan nama kawan saya.
Excited sangat nak naik alif ni..tapi dalam hati takut giler..
kecut perut..alif jangan wat hal yer.. ;)


muka bahagia







taaadaaa..saya berjaya naik kuda.mode:jakun jap ^_^





Tengokla...saya dah berjaya tunggang kuda.yeay!





p/s:wishlist saya nombor 1 dah tercapai. Mission accomplished.nanti nak try naik gajah and unta pulak...
:)







okay, bye.

Tuesday, March 16, 2010

49 (and still counting) wishlist for my life

1. Ride a horse 
2. Complete my degree*odw
3. Further my master abroad
4. Kumpul koleksi snowball banyak2*odw
5. Paint and decorate my own room
6. Belanja mak pergi spa
7. Visit orphanage house
8. Learn belly dancing
9. Learn swimming
10.Camping with friends
11.Fishing
12.I want 'blackberry' pretty pls?
13.Squba diving
14.Bergambar di egypt pyramid
15. be a LECTURER
16.Own my dream car (Suzuki Swift-white)
17.Get married =)
18.Honeymoon kat Korea =)
19.Ada baby yang kiut2 tomei2.. =)
20.Hantar mak baba pergi Makkah
21.Jadi kakak yang baek n terbaek
22.Buka bisnes butik@spa@bakery
23.Meet BIGBANG & HYORI LEE &
24.Own veterinar clinic.
25.Be a tourist guide..haha..
26.I want to have my own ladang limau.
27.Cuti2 Malaysia di China-the Great Wall of China
28.Go for a family vacation
29.Do my umrah n haji
30.Naik hot air balloon
31.Beli rumah banglo..ok, xyah banglo..apartment pun cukup.janji comel.
32.Learn to eat bawang.....yucks!
33.Naik basikal bersama yg tershayang
34.Nak pakai gaun pengantin.tsk =.=
35.Fulfill mumy's dream-open a restaurant kampong for her.
36.Beli rumah dan jadikan sebagai Rumah Kucing2 yatim piatu.(Kucing terbiar amatlah dialu-alukan)
37.Build a library just for Baba..because Baba love to read a lot of books.
38.Naik cruise
39.Shopping di Indonesia (murah2)
40.Live well
41.Love much
42.Laugh everyday...can I?
43.Teringin sangat nak driving bus!
44. Rabbit..
45. Ipad
46. Main layang-layang

47. Peugeot RCZ
48.Bungy jumping *(still takut)
49.Enrique Iglesias *latest favourite<---------->

Saturday, March 13, 2010

Exam o.o.o.o.o exam

Ala....ni la benda yang paling x suka weyh...when talking bout EXAM! aiyok....setiap semester kena hadapi exam dengan SENYUMAN..dalam hati menyampah kot!

*sigh


Kenapa mesti ada exam? sebab nak uji kita...
kenapa mesti uji kita?
sebab nak tengok kita ni berkebolehan ke tak..
kenapa nak tahu kita ni berkebolehan ke tak?

sebab
ermmm

entahla 
saya pun tak tahu?
haha.


straight kepada point
saya memang belum ready untuk final exam ni.
member lain dah sibuk belajar tapi saya ni busy berfesbuk!
I love last minute punya study.nanti tengok saya dah berubah jadi zombie kampung pisang.Memang hakikatnya study last minute tu menambahkan ketensionan di dalam otak yang berserabai ni.
tapi saya sukeeeee..





Banyak2 subjek, saya paling x suka accounting! malang betul nasib saya sebab asyik jumpa nombor je dalam hidup ni..ingatkan kalau ambik kos office system ni boleh lari dari nombor? 
dream off!
 kalau kat dalam kelas bukan main lagi saya semangat duduk kat sit yang depan sekali.nak tumpukan perhatian la konon..ececeh
nasib baik la saya ada banyak member2 yang sifu dalam accounting ni..so, malam sebelum exam tu memang bermati-matian sifu-sifu account saya ni buat discussion nak bagi saya faham.terharu =')



kalau account tu tak balance memang rasa geram sangat2! tapi..sabar...sabar....sabar..nanti sifu bagi jawapan..ahha.

i like.




p/s: to both of my sifu, mis pru,tia n fathie..if u guys are reading this..kemaafan dipinta dari anak muridmu...halalkan ilmu yang korang ajar tu taw..kasi berkat...insyaAllah, berbekalkan tips2 dari korang tu saya akan berjuang hingga ke titisan peluh yang terakhir untuk buat paper acc tu nanti! heee:)





Ok bye!

Friday, March 12, 2010

Simple breakfast



Mak cakap breakfast tu penting sebelum memulakan aktiviti seharian. Setiap pagi mak la orang yang paling 'eksaited' bangun awal sebab nak sediakan breakfast sebelum kami adik beradik pergi sekolah. Paling favourite kalau mak masak nasi goreng! haha..rindu with your nasi goreng mom.. kalau tak sempat breakfast pun mak akan buat bekal untuk dibawa pergi sekolah..tapi now semenjak tinggal berjauhan dengan family ni, semua nak kena berdikari..mak dah tak sediakan breakfast saya lagi da..sob3...sedih...:'( 


Mak pesan beli something yang simple untuk dimakan for breakfast. so, saya rasa ni la yang paling simple kot?


My menu:


1.mee sedap
-mee sedap tu wajib.haram kalau takde.

2.air ribena
-pagi2 minum ribena weyh! sihat dan kuat.

3.nesvita
-
ni favourite sangat2

4.epal

-epal ni dari dulu lagi baba yang belikan.tapi tak habis2..sbb saya x suka epal

5.corn flakes
ni je yang paling mudah dan sedap..buat susu then letak cornflakes.yummy seyh!



So,  setiap pagi saya mulakan hari saya dengan memakan makanan yang simple camni.




Okay, bye.